Trip to Oslo

I spent my weekend on Oslo, Norway last week.

What a news! Last week was so mobile and lavish. -.-. I had to undergo a training in Solna for 5 days. That means that I could not cook my dinner my self and let my money flies. #pelit.

So, why in Oslo? In the middle of the training, I was told about our schedule for next month and found it will be so busy. Then I incited my friends how about having our week end in Oslo. Actually it was my personal mission to go to Oslo one day, but the perfect time has come.  In an hour, we already had a ticket round trip and hostel booking. Random!

Continue reading “Trip to Oslo”

Introvert

As an Introvert, yes I already accepted what I am, I couldn’t agree more with this comic below. It is described very well. I’ve been denied that I am not one of them, but the more I tried to be an extrovert the more I learn just to be my self. They said that nothing wrong to be an introvert, the only wrong thing is those extroverts think we are shy or maybe weird. Continue reading “Introvert”

5 cm per second

damn! I read it again.

I ever wrote about this anime years before, and still get the same feeling now. *melancholic. It is even worse because I find part of my self/story is in him. 

After doing some random browsing , I found a link to this comic version. I decided to read it while waiting for my laundry. I think the comic version is more detail than the anime one.

Sweden is Unique

“Dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung”

Pepatah ini pasti sudah tidak asing bahkan sangat familiar ketika belajar bahasa indonesia di SD. Mungkin dulu hanya sebagai hapalan belaka, tapi sejak gw mulai menjelajah negri orang, pepatah ini benar-benar menjadi patokan untuk selalu mawas diri.

Mumpung masih euphoria-euphorianya tinggal di negri orang, gw mau nulis pengalaman gw tentang kebiasaan orang disini yang menurut gw beda dengan Indonesia.

Fika  —  Fika adalah waktu istrahat untuk minum kopi, biasanya dua kali sehari, sebelum makan siang sekitar jam 9.45pm dan setelah makan siang sekitar jam 2.45pm. Durasinya masig-masing 15 menit. Swedia dikenal sebagai pengkonsumsi kopi terbesar di dunia, jadi wajar jika di setiap kantor atau rumah pastia ada coffe maker machine. Gw sendiri sih gak termasuk maniak kopi. Jadi kadang gw minum susu atau coklat aja. Coffe machinennya canggih-canggih, bisa bikin 16 macam minuman. Haha. Karna waktu untuk Fika sudah 30 menit, maka waktu makan siang hanya 30 menit.

No Overtime — Di Swedia, kerja lembur itu dianggap sebagai sesuatu yang tabu. Mengapa? karna dengan kerja lembur artika kita tidak becus mengerjakan pekerjaan kita, atau malah dianggap berusaha untuk mengejar sesuatu sehingga melebihi orang lain. Jadi disni kita selalu pulang teng go.

On Time — Orang Swedia itu sangat ontime. Jika janjian, jangan terlalu cepat atau terlambat.

Beer , Wine  dll — sepertinya ini memang sudah menjadi kebiasaan orang Eropa, selalu minum beer dan wine terutama ketika ada perayaan khusus. Gw sendiri sudah mulai terbiasa menikmati kedua jenis minuman ini, but i prefer wine than beer. Gw juga sudah mencoba Wiski dan Vodka. Tentunya dalam batas yang wajar, walaupun gw sempat hampir mabok. haha..

‘Ohh..’ — jadi ketika sedang ngobrol trus ada momen dimana tidak seorang pun menyambung pembicaraan, suasana diam, pasti orang Swedia mengeluarkan bunyi  “ooh..” atau sejenisnya. Kinda funny.

Snus — Siapa bilang hanya orang Indonesia yang ‘makan’ sirih? ternyata orang Swedia juga pakai. Kok bisa? Jadi kalau di Indonesia biasanya yang nyirih itu adalah orang tua, kalau di Swedia mulai dari anak muda sampai orang tua pakai sirih. Bedanya adalah di Swedia sirih itu disebut Snus, terbuat dari bubuk tembakau yang bisa dipakai langsung atau dibungkus kertas filter. Caranya adalah dengan ditaroh dibawah/diantara bibir  dan gusi. Rasanya? gw sendiri belum nyoba dan mereka bilang jangan, karena nanti bisa ketagihan. Oh iya, Snus ini hanya ada di Swedia dan tidak boleh diperjual belikan keluar negri.

       

Systembolaget — Swedia termasuk negara yang tegas dalam pengawasan minuman beralkohol. Jangan harap bisa menemukan wine atau wisky di toko-toko/supermarket. Kita hanya bisa membeli minuman beralkohol di toko yang ditentukan oleh pemerintah, namanya Systembolaget. Untuk membeli minuman pun harus diatas 20 tahun, jadi harus memperlihatkan ID. Toko ini hanya menjual minuman dengan kadar alkohol lebih dari 3.5%. Jadi kalau mau membeli beer, masih bisa ditemukan di toko-toko kecil.

to be updated

 

Hej, Sverige!

Hej! – it is the same meaning with ‘hello’ in English.

On Sptember 13, 2014 we landed in Arlanda Airport, Stockholm. Gati and Adi are my new friends as new employee. We travelled from Indonesia to Sweden using Qatar Airlines.

“Welcome to Sweden guys” after passing the immigration gate. It was quite cold out there, 17 degree. We were picked up to our hotel by a Taxi that already booked by my company. During the road, I could see the smile in our faces. Hahaha.. The same smile and feeling when I arrived at other country. I love that feeling. Continue reading “Hej, Sverige!”

New Life

Actually it is new job. Yap, per August 2014, I am not working in IBM anymore. I joined a company from Sweden. It was a hard decision to leave my old job, I have bounded with my friends and so the client. Hehe.

The things I ‘hate’ is when I had to say good bye to my colleague and my friends. It was a emotional moment. I think I have four or five farewell ‘party’. *pretending I have a lot of friends. Just as the word “the older you are, the more difficult to find some friend”, will I get some true friends more?

So, how I did get the job?

It’s began from my lecturer posting at mailing list on my campus. There is a job vacancy from Sweden company. At that time, I just got the result about my scholarship application to Europe. I was not accepted. Sad!. Then I think that was another way to go to Europe. They said, the employee will go to Sweden to undergo some training for 6 months. Quite long.

Now, after some long recruitment process, I am here, in Sweden. :) . New Life!

 

Hello Again

I come again, after months.

Based on my friend information, I moved my hosting to another hoster. Unfortunately, I got many problem during migration. It was my bad, I dont have enough knowledge about this things, just backup the database and move it to the new hosting. And I ended up with error in many places. I was kinda stressing moment, all my posting and comments for years disappeared. Eventually I can gather them all, just need some extra effort to install new theme and proper plugins.

During the ‘underconstraction’ status of my page, I was constructing other web for my choir, please take a look here. hehe.

But ah, well here I am. I will continue the story. Haha. There were many story that I missed to write down.  *as usual.